Böbrek hastalığı, koronavirüs kadar tehlikeli
Tarih: 11-03-2020 12:51:45 Güncelleme: 11-03-2020 12:51:45 + -


Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Arıcı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun diyabet ve hipertansiyon hastaları olduğunu belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 11-03-2020 12:51

Böbrek hastalığı,  koronavirüs kadar tehlikeli

 

 Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kenan Ateş, diyabetin en önemli böbrek hastalığı nedeni olduğunu söyleyerek, “Kronik böbrek hastalığı adeta salgın halini aldı. Dünya genelinde her 10 kişiden biri, Türkiye’de ise her 6-7 yetişkinden biri kronik böbrek hastası” dedi.


"KORONAVİRÜSTEN 4 BİN KİŞİ ÖLDÜ, BÖBREK NEDENİYLE HER YIL 2,5 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR"


Prof. Dr. Ateş, “Korona virüsü bütün dünyanın gündeminde. Bugüne kadar 4 bine yakın insan hayatını kaybetti. Sayı giderek artıyor, durum kritik ve ciddiyetle üzerinde durulmalıdır. Ancak her yıl 2,5 milyon insan böbrek kaynaklı nedenlerden dolayı ölmektedir. Böbrek hastalığı koronavirüsten çok daha tehlikeli bir salgın halindedir” diye konuştu.

 

"TÜRKİYE'DE 6 ERİŞKİNDEN BİRİ BÖBREK HASTASI"


Ortaköy Feriye’de düzenlenen "50 yıldır böbrekten gelen hayat için çalışıyoruz" toplantısında konuşan Prof. Dr. Ateş, kronik böbrek hastalığının, adeta salgın halini almış olan önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiği vurgulayarak "Dünya genelinde her 10 kişiden 1'i kronik böbrek hastası. Tüm dünyada yaklaşık 700 milyon böbrek hastası var. Bu sayı sık görülen hastalıklar olan diyabet, KOAH ve depresyonlu hasta sayısından daha yüksektir. Üstelik, hastalığın sıklığı giderek artmaktadır. Bu artış son 25 yılda yaklaşık yüzde 30 düzeyindedir. Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan CREDİT çalışmasında, erişkinlerin yüzde 15,7’sinde kronik böbrek hastalığı saptanmıştır. Bu oran, ülkemizde 9 milyondan fazla kronik böbrek hastası bulunduğunu, yani her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğunu göstermektedir" dedi.


"KORONAVİRÜS KADAR TEHLİKELİ"


Prof. Dr. Kenan Ateş sözlerine şöyle devam etti: “Kronik böbrek hastalarında, başlıca kalp-damar hastalıklarına bağlı olarak ölüm oranı oldukça yüksektir. Her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişi hastalığın yol açtığı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Halen kronik böbrek hastalığı tüm ölümlerin yüzde 4,5’undan sorumludur. Üstelik, kalp damar hastalıkları, kanser, KOAH gibi birçok hastalıkta ölüm oranlarında azalma olmasına karşın, kronik böbrek hastalığında giderek artmaktadır. Bunun sonucunda, kronik böbrek hastalığı tüm ölüm nedenleri arasında 1990’da 17. sırada iken, günümüzde 12. sıraya yükselmiştir ve 2040 yılında 5. sıraya yükselmesi beklenmektedir. Dünya genelinde kronik böbrek hastalığı yükünün büyük bölümü düşük, düşük-orta gelir düzeyine sahip ülkelere yoğunlaşmıştır. Üstelik, bu ülkelerde hastalığa bağlı ölüm oranı da daha yüksektir.”


"ÜLKEMİZDE 9 MİLYONDAN FAZLA BÖBREK HASTASI VAR"


Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan CREDİT çalışmasından da bahseden Prof. Dr. Ateş, "Erişkinlerin yüzde 15,7’sinde kronik böbrek hastalığı saptanmıştır. Bu oran, ülkemizde 9 milyondan fazla kronik böbrek hastası bulunduğunu, yani her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğunu göstermektedir. Kronik böbrek hastalarında, başlıca kalp-damar hastalıklarına bağlı olarak ölüm oranı oldukça yüksektir. Kronik böbrek hastalığı tüm ölüm nedenleri arasında 1990’da 17. sırada iken, günümüzde 12. sıraya çıkmıştır ve 2040 yılında 5. sıraya yükselmesi beklenmektedir" dedi.




Editör: edit2

Bu haber 3844 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK-YAŞAM Haberleri

  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
YUKARI