Bugun...

Modern yaşam tarzına dikkat

Modern yaşam tarzının dayattıklarının kansere yol açtığına vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Önce, “Yüzyıllardır bu kadar yüksek yağlı, proteinli ve kalorili beslenmeye alışmamış, çok daha fazla hareket eden insan ırkı son 100 yıldır bambaşka bir dünyada yaşıyor. '' dedi.
facebook-paylas
 Tarih: 06-03-2020 10:59:53  -   Güncelleme: 06-03-2020 11:08:53

Modern yaşam tarzına dikkat

 

 Medipol Mega Üniversite Hastanesi Onkoloji Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Öncel, 1-31 Mart Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Türkiye’de sık görülen kolon kanserine ilişkin açıklamalar yaptı.

 

Prof. Dr. Öncel, kalın bağırsak kanserinin özellikle kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kalın bağırsak kanseri sıklıkla karşılaştığımız sorunlardandır. Gelişmiş toplumlarda en sık kötü huylu tümörlerdendir. ABD’de her yıl yaklaşık 200 bin kişi bu hastalığa yakalanmakta ve 40 bin kişi bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Sağlık Bakanlığının istatistiklerine göre ülkemizde de erkeklerde en sık 3’üncü, kadınlarda ise en sık 2’nci kanserdir. Bu da sanırım ne kadar ciddi bir toplumsal sağlık sorunuyla karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir”

 

“GENETİK VE ÇEVRE FAKTÖRLERİNE DİKKAT”

 

Kalın bağırsak kanserinde genetik ve çevresel faktörlerin önemine işaret eden Prof. Dr. Öncel, “Kalın bağırsak kanseri bazılarını henüz tam da anlayamadığımız çok sayıda faktörün etkisiyle oluşur. Bunların çoğu veya birkaçının olması durumunda kanser oluşur. Temel olarak bu faktörleri 2 sınıfta kategorize edebiliriz. İlki genetik, yani anne babamızdan aldığımız yatkınlık özellikleri. Yaşam stilimiz, özellikle modern yaşam tarzının bize dayattıkları kanser olmamıza yol açıyor. Yüzyıllardır bu kadar yüksek yağlı, proteinli ve kalorili beslenmeye alışmamış, çok daha fazla hareket eden, çevresel kanserojenlere çok daha az maruz kalan insan ırkı son 100 yıldır bambaşka bir dünyada yaşıyor ve bu şartlar bizde kansere yol açıyor. Bu nedenle ki, kanser şu anda ülkemizde ve birçok gelişmiş toplumda en sık 2’nci ölüm nedeni” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Öncel, ayrıca,  kolon kanserine karşı her bireyin kendi risk grubunu belirlemesi gerektiğinin altını çizerek, 50 yaşına kadar kalın bağırsak kanseri için sağlıklı yaşam önerileri  yapılması gerektiğini söyledi.


 

  Bu haber 990 defa okunmuştur.   Editör: edit2

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SAĞLIK-YAŞAM Haberleri
  Hastaneler Tümünü Gör
Hastanelerimiz içerisinden lütfen kalitelileri puanlayarak bize destek olunuz.
  • Özel Gözde Adıyaman Hastanesi
    5.0
  • Özel Liv Hospital Ankara
    1.0
  • Özel Okmeydanı Hastanesi İstanbul
    N/A
  • Özel Ataşehir Hastanesi İstanbul
    N/A
  • Özel Adana Hastanesi
    N/A
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  HABER ARŞİVİ
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI