Tweet |
İngiltere’deki Türk sağlık çalışanlarına bu fırsattan yararlanmaları ve kariyerlerini bu doğrultuda planlamaları için bir sağlık semineri düzenlendi. Londra’daki Özel Mediwell Kliniği’nin düzenlediği seminerde, Birleşik Krallık’ta bulunan ve kariyerine devam etmek isteyen doktorlara ve İngiltere’ye gelerek sağlık sektöründe iş bulmak isteyen sağlık çalışanlarına faydalı bilgiler verildi.
İngiltere’de yaşayan ve ülkeye yeni gelen Türk sağlık çalışanlarının ilgi gösterdiği seminerde, Birleşik Krallık’ta sağlık hizmetlerinin çalışma sistemi ve ulusal sağlık hizmetleri hakkında bilgi verildi. Konuşmacılar ayrıca, İngiltere’de doktor olarak nasıl çalışılır, ülkedeki sağlık hizmetlerinin düzenlemeleri ve denetimleri, hemşire ve ebe olarak çalışma koşulları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
ADAPTE OLMAK ŞART
Seminerde konuşan Dr. Turhan Çömez, Türkiye ile İngiltere’deki sağlık sisteminin farklı işlediğinin altını çizerek burada kariyerine devam etmek isteyen hekimlerin iki ülke arasındaki sağlık sistemi arasında karşılaştırma yapmak yerine bu ülkedeki sisteme ayak uydurmaları gerektiğini aksi halde sistemle çatışma halinde olacaklarını bunun da başarısızlığa neden olacağını belirtti.
Çömez, sisteme ayak uydurmaya ve adapte olmaya çalışmanın önemli olduğunun altını çizdi. Dr. Çömez konuşmasında, İngiltere hastanelerinin büyük bir doktor ve hemşire açığı bulunduğuna dikkat çekerek, bunun Türk sağlık çalışanları için bir fırsat olacağını dile getirdi. Çömez, çalışkan ve başarılı Türk hekimlerinin buradaki başarısının Türkiye için bir gurur kaynağı olacağını ifade etti.
500 HEKİM GİTMEK İSTİYOR
500’e yakın sağlık çalışanın İngiltere’deki hekimlik yapmak için yeterlilik sınavlarına hazırlandığını ifade eden Çömez, bunun Türkiye için büyük bir sosyal sermaye kaybına neden olacağı ve beyin göçü yaratacağına dikkat çekti.
Çömez, Mediwell Kliniği olarak bugüne kadar onlarca doktora deneyim kazandırdıklarını belirterek burada kariyerine devam etmek ve mesleğinde ilerlemek isteyen tüm sağlık çalışanlarına ellerinden gelen bütün desteği göstereceklerinin ifade etti.
Oxford Üniversitesi’nden Dr. Ece Yılmaz da İngiltere’de yabancı olarak hekimlik yapmanın imkânsız olmadığını ancak bunun çalışmak ve kendini geliştirmekle mümkün olacağını kaydetti. Yılmaz, İngiltere’de hekimlik yapmak isteyen Türk doktorlara yeterlilik sınavları ve bunların kategorileri ile iş görüşmelerine hazırlanma teknikleri hakkında faydalı bilgiler verdi.
İngiltere Sağlık Kurumu’nun geçtiğimiz yıl yayımladığı rapora göre ülkede 44 bini hemşire olmak üzere 106 bin sağlık çalışanı açığı bulunuyor.