3.1 C
Ankara
20 Mart 2025 Perşembe
Enerji Haber
Ana SayfaUzman GörüşüAilevi Akdeniz Ateşi: Genetik hastalığın tanı ve tedavi süreci

Ailevi Akdeniz Ateşi: Genetik hastalığın tanı ve tedavi süreci

Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığının genetik geçişli bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ahmet Karataş, “Özellikle tekrarlayan karın ağrısı atakları, ateş atakları, göğüs ve eklem ağrısı ve bir takım deri bulguları görülebiliyor” dedi.

GENETİK GEÇİŞLİ HASTALIK

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karataş, Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı hakkında bilgiler verdi. Hastalığın adından da anlaşılacağı gibi genetik geçişli bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet Karataş, “Akdeniz bölgesindeki ülkelerde sık görülüyor ancak ülkemizde özellikle İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu bölgelerinde de sık olarak görülen bir hastalıktır. Akdeniz Ateşi Hastalığında özellikle tekrarlayan karın ağrısı atakları, ateş atakları, göğüs ve eklem ağrısı ve bir takım deri bulguları görülebiliyor” dedi.

KLİNİK BULGULAR VE TANI

Doç. Dr. Karataş, “Bu hastalığın önemi genetik geçişli olmasıdır. Anneden babadan geçen genlerle ilişkili. Bu nedenden dolayı bu hastalığın tanısında bir takım genetik tetkikler istenmekte ancak tetkik yapılırken gereksiz genetik tetkik istenmemesi gerekiyor. Hastaların birçoğu bu amaçla yönlendiriliyor. Bu çok doğru değil. Biz klinik bulguları baz alıyoruz. Eğer hastanın bu yönde klinik bulguları var ise bu hastalardan ileri tetkik amaçlı genetik veya ileri tetkikler istenebilir” dedi.

KOMPLİKASYONLAR VE TEDAVİ

Karataş, “Bu hastaların tanısında gecikilme olduğu zaman organlarda biriken çözülmeyen proteinlerin birikimi ile bir takım komplikasyonlar gelişmektedir. Örneğin böbrek ve kalp yetmezliği gelişiyor. Bunu önleyici tedavimiz mevcut” diye konuştu.

Kaynak: Manşet Haber

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler

Footer Örneği