Akıllı lenslerin, göz içine ameliyatla yerleştirilen uzak, orta ve yakın görüşü düzelten çok odaklı (multifokal) lensler olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Serdar İlgüy, “Bu lenslerin kullanıldığı iki özel durum vardır. Birincisi özellikle katarakt ameliyatlarında akıllı lensler sıklıkla tercih edilir ve ameliyat sonrası gözlük ihtiyacını büyük oranda azaltırlar. İkinci olarak miyop, hipermetrop, astigmatı olan ve yakın görmesi bozulan (presbiyopi) 40 yaş üstü kişilerde, gözlüksüz bir görüş sağlamak için kullanılırlar” dedi. Liv Hospital Samsun Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Opr. Dr. Serdar İlgüy, akıllı lensler hakkında bilgilendirdi. Akıllı lenslerin, göz içine ameliyatla yerleştirilen uzak, orta ve yakın görüşü düzelten çok odaklı (multifokal) lensler olduğunu söyleyen Opr. Dr. İlgüy, “Bu lenslerin kullanıldığı iki özel durum vardır. Birincisi özellikle katarakt ameliyatlarında akıllı lensler sıklıkla tercih edilir ve ameliyat sonrası gözlük ihtiyacını büyük oranda azaltırlar. İkinci olarak miyop, hipermetrop, astigmatı olan ve yakın görmesi bozulan (presbiyopi) 40 yaş üstü kişilerde, gözlüksüz bir görüş sağlamak için kullanılırlar” diye konuştu.
“Orta ve uzak mesafe gözlük kullanmadan görülebilir”
Akıllı lens ameliyatının bireye faydalarından bahseden Opr. Dr. İlgüy, “Akıllı lensin çok odaklı tasarımı sebebiyle yakın, orta ve uzak mesafe gözlük kullanmadan görülebilir. Katarakt ameliyatı sırasında takılan bu lensler bir kere uygulanır ve gözde tekrar katarakt problemi oluşmaz. Göz numaraları ameliyat sonrası sabit kalır ve göz numaralarında artış olmaz. Ameliyatla göz içine yerleştirilen lensler ömür boyu göz içinde kalabilir ve değiştirmek gerekmez. Göz içinde olduğu için takıp çıkartmak, zamanla değiştirmek gerekmemektedir” ifadelerine yer verdi.
“Gereksiz işlemlerden kaçınılmalıdır”
Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenlere değinen Opr. Dr. İlgüy, “Akıllı lens uygulamalarının katarakt ile beraber olsun veya olmasın bir cerrahi tedavi olduğu unutulmamalıdır. Her cerrahi tedavi gibi çok düşük oranda da olsa komplikasyon riski içerirler. Bu riskler açısından hekimler bireyleri mutlaka bilgilendirmelidirler. Dolayısı ile bireylerin ameliyat ihtiyacı göz hekimi ve hasta arasında detaylıca tartışılmalı ve ona göre belirlenmelidir, gereksiz işlemlerden mutlaka kaçınılmalıdır” şeklinde konuştu.
Kaynak: Manşet Haber