Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ali Aşık, bel ağrılarının romatizma kaynaklı olabileceğini belirterek, omurga ya da bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit’in genç yaşlarda ortaya çıktığını ve omurgayı, eklemleri etkileyen iltihaplı romatizmal bir hastalık olduğunu açıkladı. Genellikle 45 yaşın altında ve erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha sık görülmektedir.
GENETİK GEÇİŞ VE HASTALIK RİSKİ
Dr. Aşık, Ankilozan Spondilit’in genetik geçişli bir hastalık olduğunu ve HLA-B27 geni ile ilişkisinin bulunduğunu söyledi. Bu geni taşıyan kişilerde hastalık daha sık görülmektedir.
BEL FITIĞI İLE KARIŞABİLİYOR
Hastaların en sık şikayeti sabahları olan bel ve sırt ağrısıdır. Bu ağrıların genellikle bel fıtığı ile karışabildiğini belirten Dr. Aşık, inflamatuvar karakterde ağrının önemine dikkat çekti.
SABAHLARI SIRT AĞRISI OLABİLİR
Hastalığın belirtileri arasında sabahları bel, boyun ve sırt ağrısı, istirahatle ağrıların artması ve hareketle azalması, topuklarda ağrı, eklemlerde ağrı ve şişlik, göğüs kafesinde ağrı ve şişlik bulunmaktadır. Şikayetler 45 yaşından önce başlayabilir ve 3 aydan uzun sürebilir.
GENETİK ÖYKÜNÜN ÖNEMİ
Ankilozan Spondilit genetik geçişli bir hastalık olduğu için aile öyküsü sorgulanmalıdır. Detaylı anamnez ve fizik muayene sonrası yapılacak tetkiklerle hastalık tanısı konulabilir.
TEDAVİ VE EGZERSİZİN ÖNEMİ
Hastalığın tedavisinde anti-inflamatuvar ilaçlar kullanılmaktadır. Buna yanıtsız hastalarda biyolojik ilaçlar da kullanılabilir. Ayrıca düzenli egzersiz de önemlidir. Ankilozan Spondilit tedavi edilmezse ilerleyici bir hastalık olduğu için düzenli takip gereklidir.
Kaynak: Manşet Haber