Enerji içecekleri, yorgunluğu bastırmak ve zindelik sağlamak amacıyla sıkça tüketilse de kalp sağlığı açısından ciddi riskler taşıyor.
Özellikle öğrenciler, spor yapan gençler ve uzun süre masa başında çalışan yetişkinlerde aşırı tüketim hayati tehlikelere yol açabiliyor. Prof. Dr. Cengiz Köksal, enerji içeceklerinin ani kalp krizi ve ani ölüme yol açabileceğini belirtti. Bir kutu enerji içeceğinin tansiyonu 10 mmHg, kalp hızını ise 20 birim artırabileceğini, bunun da ritim bozuklukları ve ani tansiyon yükselmesine neden olabileceğini söyledi.
ÖLÜM RİSKİ
Köksal, enerji içeceklerinin hızlı ve aşırı tüketiminin kalp damarlarında spazma yol açarak ani kalp krizine neden olabileceğini söyledi. Alkol veya başka uyarıcı maddelerle birlikte tüketilmesinin ise kalp sağlığına ciddi zarar vererek ölüm riskini artırdığını vurguladı.
BİLİNÇLİ TÜKETİM
Prof. Dr. Cengiz Köksal, yorgunlukla başa çıkmak için enerji içeceği yerine su, taze ve kuru meyveler, kontrollü çay-kahve tüketimi ve dengeli beslenme gibi sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Kalp sağlığı için uzun vadeli bilinçli tüketim alışkanlıkları önerdi.
Kaynak: Manşet Haber