Kalp krizinin, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en sık görülen ani ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Genellikle sinsi ilerleyen bu rahatsızlık, fark edilmediğinde hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabilir. Ancak risk faktörlerinin erken dönemde tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması, kalp krizine bağlı ölümlerin büyük ölçüde önlenmesini sağlar” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, kalp krizi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kalp krizi riskinin yaş, cinsiyet, yaşam tarzı ve genetik faktörler gibi çeşitli etkenlerle artış gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Kadınlar için 50 yaş üzeri, erkekler için ise 40 yaş üzeri olmak önemli bir risk faktörüdür. Bunun yanı sıra, sigara ve alkol kullanımı, yüksek tansiyon (hipertansiyon), şeker hastalığı (diyabet), yüksek kolesterol düzeyleri gibi metabolik rahatsızlıklar da kalp sağlığını doğrudan tehdit eder” diye konuştu.
“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”
Risk faktörlerine sahip bireylerin, belirtiler ortaya çıkmasa bile düzenli olarak kardiyoloji polikliniklerine başvurmalarının hayati önem taşıdığını söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Uzman kardiyologlar tarafından yapılan muayeneler, kan tetkikleri, EKG, efor testi, ekokardiyografi ve diğer ileri tetkikler sayesinde henüz klinik olarak belirti vermemiş kalp hastalıkları erken evrede tespit edilebilir. Bu sayede bireylere özel yaşam tarzı önerileri, medikal tedaviler ya da gerekiyorsa ileri müdahaleler planlanarak kalp krizinin önüne geçilebilir. Unutmamak gerekir ki, kalp hastalıkları çoğu zaman belirti vermeden ilerler” şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Yaşan, sağlıklı bir yaşamın temelinin sağlam bir kalpten geçtiğini ifade ederek, “Siz farkında olmasanız bile kalp krizi riski kapınızda olabilir. Ancak erken teşhis, bilinçli takip ve düzenli kontrollerle bu riskler yönetilebilir” diye konuştu.
Kaynak: Manşet Haber