Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi- SUBÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Doktora Öğrencisi Özge Özten’in yeni geliştirilmiş bor tabanlı ışığa duyarlaştırıcı malzeme ve ışığın etkisinden yararlanarak kanserli dokunun hızlı şekilde yok edilmesini amaçlayan projesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Aynı zamanda TÜBİTAK 2211-C Yurt İçi Öncelikli Alanlar Doktora Burs Programı Bursiyeri olan Özten, proje önerisini Teknoloji Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zahid Yıldız ile Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Can danışmanlığında hazırladı. Proje, son zamanlarda yenilikçi malzemelerden biri olarak değerlendirilen indirgenmiş borofen oksitin kanser tedavisindeki etkinliğine odaklanıyor. Bu süreçlerde yüksek performans göstermesi beklenen indirgenmiş borofen oksitin, yüksek ışın emilimi ile ışığa duyarlı ‘feoforbit a’ isimli ilacı daha etkin hale getirmesi ve böylelikle PEG ve Au@Ag nanopartikül kompozit yapının sentezlenerek fotodinamik tedavideki etkinliğinin incelenmesi hedefleniyor.
KANSER TEDAVİSİNE ODAKLANIYOR
Proje, son zamanlarda yenilikçi malzemelerden biri olarak değerlendirilen indirgenmiş borofen oksitin kanser tedavisindeki etkinliğine odaklanıyor. Bu süreçlerde yüksek performans göstermesi beklenen indirgenmiş borofen oksitin, yüksek ışın emilimi ile ışığa duyarlı ‘feoforbit a’ isimli ilacı daha etkin hale getirmesi ve böylelikle PEG ve Au@Ag nanopartikül kompozit yapının sentezlenerek fotodinamik tedavideki etkinliğinin incelenmesi hedefleniyor.
Kaynak: Manşet Haber