28.3 C
Ankara
10 Ağustos 2025 Pazar
Enerji Haber
Ana SayfaUzman GörüşüKendini anlatamayan çocuk, davranışıyla konuşur

Kendini anlatamayan çocuk, davranışıyla konuşur

Psikolog Eda Kalaycıoğlu, modern yaşamın getirdiği değişimlerin, aile yapısındaki dönüşümlerin, dijitalleşme ve akademik baskıların çocukların omuzlarına daha küçük yaşlarda ağır duygusal yükler bindirdiğini, bu yüklerin çocukların davranışlarında çeşitli bozulmalara, uyum sorunlarına yol açtığını söyledi.

SESLİ KONUŞMUYORSA DAVRANIŞLARIYLA KONUŞUR

Kendini anlatamayan çocuğun davranışlarıyla konuştuğunu belirten Kalaycıoğlu, “Tırnak yeme, alt ıslatma, öfke patlamaları, uyku sorunları gibi davranışlar çoğu zaman “geçici bir dönem” olarak görülse de, bunlar çocuğun ruhsal dünyasında yaşadığı stresin ve baskının birer yansıması olabilir. İyileştirici güç ailenin elindedir” dedi.

ÇOCUKLUK KRİTİK BİR DÖNEM

Eda Kalaycıoğlu çocukluğun, bireyin sosyal, duygusal ve bilişle ilgili gelişiminin temelinin atıldığı kritik bir dönem olduğunu söyledi. Bu dönemde ortaya çıkan bazı davranışların, gelişimin doğal bir parçası olmaktan öte, altta yatan psikolojik zorlanmaların işareti olabileceğine dikkat çekti.

KENDİNİ İFADE ETMEYEN ÇOCUKLARDA AGRESİF DAVRANIŞLAR GÖRÜLEBİLİR

Eda Kalaycıoğlu  “Özellikle erken yaşlarda yaşanan duygusal zorluklar, bazen sessiz bir içe kapanışla, bazen ise dışa dönük davranışsal tepkilerle kendini gösterebilir. Saldırganlık bu tepkilerden biridir. Bu tür davranışlar çocuğun duygularını kontrol edemediği anlarda kendini gösterir. Akran zorbalığı, aile içi ilgisizlik veya yüksek akademik beklentiler bu durumu tetikleyebilir.” Dedi.

SEVGİ DOLU AİLE ÇOCUK PSİKOLOJİSİNİN TEMEL UNSURU

Öte yandan, çocuğun psikolojik iyi oluşunu şekillendiren en temel unsurun, aile ortamı olduğunu ifade eden Kalaycıoğlu, “Sevgi dolu, tutarlı ve destekleyici bir aile yapısı, çocuğun kendini değerli hissetmesini sağlar.” dedi.

AİLELER NE YAPMALI?

“Çocuğun neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışmak, onunla açık ve empatik bir iletişim kurmak gerekir. Ceza odaklı yaklaşımlar yerine, olumlu pekiştirme ve problem çözme stratejileri çocukların davranışlarını düzenlemeyi öğrenmelerine yardımcı olur. Çocuğun verilen ödevi, görevi yapmayı sürekli ertelemesi durumunda ‘Bir daha yapmazsan tabletini alırım!’ gibi tehditkâr bir yaklaşım yerine, ‘Ödevini bitirdiğinde birlikte en sevdiğin oyunu oynayabiliriz.’ gibi olumlu bir pekiştirme yapılması, çocuğun motivasyonunu artırır.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler

Footer Örneği