Mevsim geçişlerinde kendini gösteren sağlık sorunları arasında kas ve eklem ağrıları ilk sıralarda yer alıyor. Kıştan bahara geçildiğinde çoğu kişinin ağrılar sebebiyle hastaneye başvurduğunu söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, bu dönemde artan vücut ağrılarına romatizma hastalığını sebep gösterdi.
Özellikle kıştan bahara; bahardan yaza geçiş dönemlerinde, hava sıcaklıkları ve nem oranındaki ani değişiklikler, romatizmal hastalıkların şiddetlenmesine yol açabiliyor. Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, mevsim geçişlerinde romatizma ağrılarını azaltmak için alınabilecek önlemleri açıkladı. Soğuk havadan sıcak havaya, sıcak havadan soğuk havaya geçişlerde ani sıcaklık değişimleri, eklem ve kaslarda kasılma ve sertlik oluşturabiliyor. Çünkü eklem ve kas romatizması gibi hastalıkları olan kişilerin hava değişikliklerine daha duyarlı oldukları biliniyor. Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, “Eklem sıvısının yoğunluğu, sıcaklık değişimlerine bağlı olarak değişir ve bu da eklem hareketliliğini zorlaştırabilir. Bundan dolayı eklem ve kas romatizması gibi hastalıkları olan kişiler hava değişikliklerine daha duyarlı olabilirler. Özellikle osteoartrit ve romatoid artrit gibi hastalıklarda, mevsim değişimleriyle birlikte ağrı artışı gözlemlenebilir. Mevsim geçişlerinde nem oranı da değiştiği için, nemli havalarda eklemlerdeki iltihaplar ve ağrılar daha belirgin hale gelebilir. Romatoid artrit ve fibromyalji gibi hastalıklarda da nemin değişmesi eklem ve kas ağrılarını şiddetlendirebilir” dedi.
VİTAMİN DESTEĞİ AĞRILARI AZALTABİLİR
Kışın güneş ışınlarına maruz kalma süresi azaldığı için D vitamini seviyesinin düştüğünü, D vitamini eksikliğinin romatizma hastalıklarının belirtilerini şiddetlendirebileceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, şöyle devam etti: “D vitamini eksikliği kış aylarında artabilir. Bu nedenle güneş ışığına yeterince maruz kalamayanlar için hekim kontrolünde takviye almak gerekir. Romatizmal hastalıklarda vitamin depolarının uygunluğu çok önemlidir. Sadece D vitamini de değil, Omega-3 yağ asitleri, C vitamini ve glukozamin içeren besinler de romatizma hastalığının yönetilmesinde önemli rol oynar. Vitamin desteği ağrıların azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca mevsimine uygun, doğru ve sağlıklı beslenmeyle kilo kontrolü sağlanmalı, kas ve eklem esnekliği için 2,5-3 litre sıvı tüketilmelidir. Baş edilemeyen ağrılarda mutlaka uzman bir hekim görüşü alınmalıdır.”
Kaynak: Manşet Haber